Over

Ieteke Hageman-Lamme, keramiste

Naast mijn werk als leerkracht op een basisschool ben ik graag creatief bezig. Na tekenlessen heb ik me bekwaamd in het aquarelleren. Eind negentiger jaren heb ik bij beeldend kunstenaar en keramist Eric du Chatinier (Vuren) mijn kennis verworven over de verschillende kleisoorten, het glazuren en bewerkingstechnieken. Gerda van de Brug heeft mij de kans geboden om in haar atelier te komen werken. Ik heb er de vrijheid om te experimenteren en plezier te beleven in de keramiek.

In de loop der jaren heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld. In mijn werkstukken overheersen kleurrijke ronde vormen, in contrast met een donkere effen tint. Soms ook een combinatie van oxide en glazuur waardoor je de klei en zijn structuur goed blijft zien. De keramische technieken blijven me boeien en ik zoek altijd naar mogelijkheden om mijn creaties te verbeteren. Een bijzondere techniek is bijvoorbeeld het ‘Raku-stoken’. Het is daarbij steeds een verrassing hoe de werkstukken uit de hete oven komen en hoe het craquelé effect er zal uitzien.

Naast het genieten van werken met klei, heb ik in mijn vrije tijd gelukkig ook tijd voor mijn gezin, een goed boek, fietsen/wandelen of dwalen door een museum.